Τεστοστερόνη στα ύψη

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου: ενδυνάμωσε τη φυσική παραγωγή της τεστοστερόνης σου με σωστή διατροφή. Ανέβασε ψηλότερα τη χαμηλή, διατήρησε στα επιθυμητά επίπεδα την ήδη φυσιολογική, ενίσχυσε τη δράση της στον οργανισμό…

Κείμενο: Σταύρος Δεδούκος.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής, κακή διατροφή, παχυσαρκία, υπερβολικό αλκοόλ, έντονη σωματική άσκηση και κάπνισμα μπορούν να μειώσουν δραματικά την παραγωγή τεστοστερόνης και να επιφέρουν ορμονική γήρανση κατά 10 ή παραπάνω χρόνια. Η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης προάγει την υγεία και τη ζωτικότητα, δρα ευνοϊκά στη σωματική κατάσταση, βελτιώνει τη ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση εντείνει την ερωτική επιθυμία, αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των οργασμών. Ιδού λοιπόν 10 διατροφικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη θετική διαφορά.

  1. Απόφυγε τις αποκλειστικά χορτοφαγικές δίαιτες: Οι χορτοφαγικές δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν καθόλου ζωικά τρόφιμα είναι συνήθως φτωχές σε κορεσμένα λιπαρά και χωρίς χοληστερίνη. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και διατροφικής χοληστερίνης είναι απαραίτητη για την παραγωγή τεστοστερόνης, αλλά πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.
  2. Μη φοβάσαι τα καλά λιπαρά: Μια διατροφή με ελάχιστα λιπαρά μπορεί να ρίξει την τεστοστερόνη έως και 15%. Αντίθετα, μια διατροφή μεσογειακού τύπου, η οποία ούτως ή άλλως έχει επαρκή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά από ωμό ελαιόλαδο, ελιές, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.ά., βοηθά στην αύξηση και τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της.
  3. Δώσε έμφαση στην ποιότητα: Να προτιμάς τρόφιμα λιγότερο επεξεργασμένα και ει δυνατόν βιολογικής προέλευσης ή ορθής γεωργικής πρακτικής αντί τα συμβατικά. Απόφυγε –στο μέτρο του εφικτού! – προϊόντα με πολλά πρόσθετα (χρωστικές, συντηρητικά), τρόφιμα με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, έτοιμα πρόχειρα φαγητά, καθώς και φαγητά που έχουν μαγειρευτεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. τηγανητά.
  4. Περιόρισε την κατανάλωση σόγιας: Η σόγια και τα προϊόντα αυτής είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, όπως οι ισοφλαβόνες, τα οποία μιμούνται τη δράση των φυσικώς παραγόμενων ανθρώπινων οιστρογόνων και μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ισορροπία ανδρογόνων – οιστρογόνων στους άντρες.
  5. Τρώγε καθημερινά σταυρανθή λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών μειώνουν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό και επιτρέπουν στην τεστοστερόνη να δράσει πιο αποτελεσματικά.
  6. Αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης CΗ βιταμίνη C, π.χ. από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής κορτιζόλης. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, π.χ. εξαιτίας άγχους ή έλλειψης ύπνου, δημιουργούν κατά κανόνα προβλήματα στην παραγωγή τεστοστερόνης και μειώνουν τα επίπεδά της.
  7. Εξασφάλισε επάρκεια σε βιταμίνη D: Υψηλά, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων, επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συσχετίζονται με υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου SHBG, το οποίο εμποδίζει τη βιολογική δράση της. Βιταμίνη D υπάρχει σε κρόκους αβγών, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, μαργαρίνες, καθώς και σε προϊόντα εμπλουτισμένα με αυτήν. Παράγεται επίσης στο δέρμα με την έκθεσή του στον ήλιο.
  8. Κατανάλωσε κόκκινο κρέας: Τρώγε 2-3 εβδομαδιαίως ψαχνό κόκκινων κρεάτων σε ποσότητα όσο η παλάμη σου. Μοσχάρι, βοδινό, κατσικάκι αλλά και το βουβάλι είναι πηγές πρωτεϊνών, κρεατίνης, χοληστερίνης, κορεσμένων λιπαρών, καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως ο ψευδάργυρος, τα οποία υποστηρίζουν και δίνουν ώθηση στην παραγωγή τεστοστερόνης.
  9. Περιόρισε τη χρήση πλαστικών: Χημικές ουσίες των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, στερεά ή υγρά, αλλά και το νερό, π.χ. συσκευασίες, εύκαμπτες μεμβράνες, φιάλες υγρών, ποτήρια μιας χρήσης μπορεί να μεταναστεύσουν σε αυτά και έτσι να μπουν στον οργανισμό. Κάποιες από αυτές τις ουσίες δρουν ως «ενδοκρινολογικοί ταραξίες», προκαλώντας δυσλειτουργίες και προβλήματα στο ορμονικό σύστημα.
  10. Απόφυγε το πολύ αλκοόλ: Παρόλο που 1-2 ποτηράκια αλκοόλ ίσως βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα τεστοστερόνης και προκαλούν πτώση τους. Οι άντρες που πίνουν πολύ αλκοόλ παρουσιάζουν επίσης αυξημένο κοιλιακό λίπος και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *